Inhoudsopgave

De Basis van Crawl Budget: Optimalisatie voor Zoekmachines

Crawl Budget Begrijpen Hoe Zoekmachines uw Site Beoordelen

Crawl budget : Inleiding

• Wat is crawl budget?

Het concept van het ‘crawl budget’ verwijst naar de hoeveelheid aandacht of middelen die Google’s crawler besteedt aan het scannen van een website. Dit budget wordt bepaald door een combinatie van factoren, waaronder de snelheid waarmee de site reageert en het aantal pagina’s. Voor eigenaars van websites en SEO specialisten is het optimaliseren van het crawl budget van cruciaal belang omdat het direct invloed heeft op hoe goed en hoe snel de content van de site wordt geïndexeerd en gerangschikt in de zoekresultaten.

• Waarom is crawl budget belangrijk voor SEO?

Het optimaliseren van je crawl budget is fundamenteel voor SEO omdat het zorgt voor een efficiënte indexering van je website door Google’s crawlers. Als je website een groot aantal pagina’s heeft of regelmatig wordt bijgewerkt met nieuwe content, wil je ervoor zorgen dat de belangrijkste en meest waardevolle pagina’s prioriteit krijgen in de crawlfrequentie. Dit garandeert dat je nieuwste of meest relevante pagina’s sneller verschijnen in zoekresultaten, wat de zichtbaarheid en het verkeer naar je site kan verbeteren.

• Hoe Google's crawler werkt

Google’s crawler, ook bekend als Googlebot, scant het web om nieuwe en geüpdatete pagina’s te ontdekken en toe te voegen aan de Google-index. De crawler volgt links van pagina naar pagina en verzamelt data over de inhoud van elke pagina, die vervolgens wordt gebruikt om de zoekresultaten te bepalen. Het crawl budget kan beïnvloed worden door hoe goed de website is gestructureerd, de snelheid van de server, en de hoeveelheid duplicate content. Websites die efficiënt zijn geoptimaliseerd voor crawling en indexering, zullen beter presteren in zoekresultaten omdat ze Google in staat stellen meer van hun pagina’s in een kortere tijd te bezoeken en te indexeren.

Tips voor het Optimaliseren van je Crawl Budget

 1. Verbeter de Laadtijd van je Website: Een snelle site verbetert de gebruikerservaring en stelt Google in staat om meer pagina’s te crawlen in een beperkte tijd.
 2. Optimaliseer je Site Structuur: Zorg voor een logische hiërarchie en gebruik interne links om Googlebot te helpen belangrijke pagina’s te vinden.
 3. Voorkom Duplicate Content: Dit helpt om verspilling van crawl budget op identieke pagina’s te voorkomen.
 4. Gebruik de Robots.txt Bestanden en Meta Tags Wisely: Beperk het crawlen van minder belangrijke pagina’s om het budget te sparen voor content die er echt toe doet.

Door een effectief beheer van je crawl budget, kun je de SEO-prestaties van je website aanzienlijk verbeteren, waardoor je beter zichtbaar wordt in zoekmachines en meer verkeer naar je site trekt. Het is een essentieel onderdeel van zoekmachineo ptimalisatie (SEO) dat niet over het hoofd gezien mag worden.

Factoren die Crawl Budget Beïnvloeden

Websitegrootte en -complexiteit

• Effect van sitegrootte op crawl budget

De grootte van een website speelt een belangrijke rol in het bepalen van het crawl budget. Grote websites met duizenden pagina’s vereisen meer tijd om volledig te worden gescand door zoekmachines. Dit kan leiden tot situaties waarin niet alle pagina’s regelmatig worden geïndexeerd, vooral als het crawl budget beperkt is. Het is daarom essentieel om de sitegrootte te optimaliseren en dode links, dubbele content en irrelevante pagina’s te verwijderen. Dit helpt niet alleen het crawl budget effectief te gebruiken, maar verbetert ook de algehele SEO-prestaties van de website.

• Complexiteit en de structuur van de website

Naast de grootte is ook de complexiteit en structuur van een website van invloed op het crawl budget. Websites met een gecompliceerde structuur, zoals diepe navigatiehierarchieën of een overvloed aan redirect-ketens, kunnen zoekmachines hinderen in hun vermogen om efficiënt te crawlen. Een heldere, logische site-architectuur met een goed geplande hiërarchie en interne linkstructuur kan het voor zoekmachines makkelijker maken om pagina’s te ontdekken en te indexeren. Hierdoor wordt het crawl budget effectiever benut.

Voor WordPress-gebruikers zijn er specifieke stappen die kunnen worden ondernomen om zowel de grootte als de complexiteit van de site te beheren. Plugins voor SEO en caching kunnen helpen bij het optimaliseren van de content en de laadtijden van pagina’s, terwijl sitemaps ervoor zorgen dat zoekmachines gemakkelijk toegang hebben tot alle relevante pagina’s.

In de praktijk betekent dit dat het regelmatig onderhouden en updaten van de website essentieel is om het crawl budget optimaal te benutten. Dit omvat het bijwerken van content, het herstructureren van de site indien nodig, en het elimineren van fouten zoals 404-pagina’s die het crawlproces kunnen vertragen.

In conclusie, de grootte en complexiteit van een website hebben een significante invloed op het crawl budget. Door deze aspecten zorgvuldig te beheren, kunnen WordPress en SEO experts ervoor zorgen dat hun websites efficiënt worden gecrawld en geïndexeerd, wat leidt tot betere zichtbaarheid en prestaties in zoekmachineresultaten. Het effectief inzetten van het crawl budget is een cruciale strategie voor elke website die streeft naar succes in de digitale ruimte.

Snelheid van de Site

De snelheid waarmee een website laadt, is van cruciaal belang voor zowel de gebruikerservaring als de efficiëntie waarmee zoekmachines de site indexeren. Dit laatste aspect is vooral belangrijk wanneer we kijken naar het concept van het ‘crawl budget’. Het crawl budget verwijst naar de hoeveelheid tijd of resources die zoekmachines, zoals Google, bereid zijn te besteden aan het indexeren van pagina’s van een website. Een hogere site snelheid kan positief bijdragen aan een efficiënter gebruik van dit budget.

• Laadtijden en hun impact op crawl budget

Zoekmachines hebben een beperkt crawl budget voor elke website. Dit betekent dat als een site traag laadt, een zoekmachine minder pagina’s kan indexeren binnen het toegewezen budget. Als gevolg daarvan kunnen belangrijke pagina’s over het hoofd worden gezien, wat de zichtbaarheid van de site in de zoekresultaten kan verminderen. Snelle laadtijden zorgen ervoor dat zoekmachines meer content kunnen crawlen en indexeren binnen hun budget, wat de SEO-prestaties van de site ten goede komt.

• Tips om laadtijden te verbeteren

Om de laadtijden te verbeteren en zodoende een positieve impact te hebben op het crawl budget, zijn hier enkele effectieve strategieën:

 1. Afbeeldingen optimaliseren: Grote afbeeldingen kunnen de laadtijd van een pagina aanzienlijk vertragen. Het gebruik van tools voor afbeeldingsoptimalisatie kan de bestandsgrootte verminderen zonder de kwaliteit te verliezen.

 2. Gebruik maken van caching: Door caching kunnen terugkerende bezoekers pagina’s sneller laden, aangezien bepaalde elementen van de site lokaal worden opgeslagen.

 3. Minify CSS, JavaScript en HTML: Het verwijderen van onnodige tekens uit codebestanden kan de grootte van deze bestanden verminderen, wat leidt tot snellere laadtijden.

 4. Content Delivery Network (CDN) gebruiken: Een CDN slaat een kopie van je website op in meerdere datacenters over de hele wereld. Dit betekent dat bezoekers de site sneller kunnen laden, ongeacht hun geografische locatie.

 5. Serverresponse tijd verbeteren: Kies voor een betrouwbare hostingprovider en overweeg het upgraden van je hostingpakket als je merkt dat de serverresponse tijd een knelpunt is.

 6. Lazy loading toepassen: Met lazy loading worden alleen de afbeeldingen en content geladen die zichtbaar zijn voor de gebruiker, wat de initiële laadtijd van de pagina vermindert.

Door deze tips toe te passen, kun je niet alleen de laadtijden van je website verbeteren, maar ook een positief effect hebben op het crawl budget toegewezen door zoekmachines. Dit leidt tot betere SEO-prestaties en een hogere zichtbaarheid in zoekresultaten. Het is essentieel voor WordPress en SEO experts om deze aspecten zorgvuldig te overwegen bij het optimaliseren van websites.

Duplicaat Content

• Hoe duplicaat content het crawl budget verspilt

Het ‘crawl budget’ verwijst naar de hoeveelheid tijd of het aantal pagina’s dat zoekmachine spiders, zoals die van Google, besteden aan het indexeren van een website. Dit budget is beperkt, wat betekent dat niet elke pagina altijd gecrawld of geïndexeerd kan worden. Duplicaat content kan een aanzienlijke verspilling van dit kostbare crawl budget veroorzaken.

Wanneer zoekmachines meerdere pagina’s met identieke of zeer vergelijkbare inhoud tegenkomen, moeten ze meer tijd en middelen besteden aan het analyseren van deze content om te bepalen welke versie het meest relevant is voor zoekopdrachten. Dit proces kan ten koste gaan van nieuwe of unieke content die anders wellicht sneller geïndexeerd zou worden. Bovendien kan duplicaat content de duidelijkheid van link equity verdelen, waardoor het moeilijker wordt voor zoekmachines om de autoriteit van een pagina correct te beoordelen.

• Strategieën om duplicaat content te vermijden

 1. Gebruik 301-redirects: Wanneer je meerdere pagina’s hebt die naar dezelfde content leiden, gebruik dan 301-redirects om zoekmachines en gebruikers door te sturen naar één enkele pagina. Dit helpt om de link equity te concentreren en voorkomt verspilling van crawl budget.

 2. Implementeer de canonical tag: Gebruik de rel=”canonical” link element om zoekmachines te vertellen welke versie van een pagina de voorkeursversie is. Dit helpt duplicaat content problemen op te lossen zonder dat pagina’s verwijderd hoeven te worden.

 3. Verbeter de URL-structuur: Zorg voor een duidelijke en consistente URL-structuur om duplicaat content te vermijden. Vermijd bijvoorbeeld het gebruik van meerdere URL’s voor dezelfde pagina door sessie-ID’s of trackingparameters.

 4. Maak gebruik van de parameter handling tool in Google Search Console: Geef Google instructies over hoe om te gaan met URL-parameters. Dit kan voorkomen dat pagina’s met vergelijkbare content, die alleen verschillen door URL-parameters, als duplicaat worden gezien.

 5. Zorg voor unieke content: Probeer altijd unieke en waardevolle content te bieden op elke pagina van je website. Dit vermindert niet alleen het risico op duplicaat content, maar verbetert ook de algehele kwaliteit en relevantie van je site.

Door proactief duplicaat content te vermijden en slim om te gaan met je crawl budget, kun je de zichtbaarheid en ranking van je website in zoekmachineresultaten verbeteren. Het is een essentieel onderdeel van SEO-strategie en draagt bij aan een sterke en gezonde online aanwezigheid.

Diepte van Content

• Belang van content diepte voor crawl budget

Het optimaliseren van de ‘Diepte van Content’ is cruciaal voor het efficiënt benutten van het crawl budget van zoekmachines. Dit concept verwijst naar de hoeveelheid tijd en middelen die een zoekmachine bereid is te investeren in het indexeren van de pagina’s van een website. Een goed gestructureerde en diepgaande content kan de zichtbaarheid en vindbaarheid van een website significant verbeteren. Hieronder volgen enkele inzichten en technieken om de diepte van content te optimaliseren met het oog op het crawl budget.

Belang van Content Diepte voor Crawl Budget

Zoekmachines zoals Google wijzen een bepaald crawl budget toe aan elke website, wat beïnvloedt hoe vaak en hoe diep hun bots de site zullen crawlen en indexeren. Websites met een rijke, diepgaande content hebben een grotere kans om volledig geïndexeerd te worden, wat leidt tot betere zoekresultaten en een hogere ranking. Content die relevant, informatief en waardevol is voor de gebruiker moedigt langer sitebezoek en interactie aan, wat positieve signalen naar zoekmachines stuurt over de kwaliteit van de website.

• Optimalisatietechnieken voor diepere navigatie

 1. Verbeter de Site Structuur: Een logische en intuïtieve site structuur maakt het voor zoekmachines makkelijker om de diepte van je content te begrijpen en te indexeren. Gebruik een hiërarchische structuur met duidelijke categorieën en subcategorieën.

 2. Interne Linking: Versterk de interne linking strategie door relevante links naar diepere pagina’s binnen je website op te nemen. Dit helpt zoekmachines bij het ontdekken van nieuwe pagina’s en draagt bij aan een betere indexatie van de inhoud.

 3. Pagina’s met Toegevoegde Waarde Creëren: Investeer in het creëren van pagina’s die echte waarde bieden. Lange, goed onderzochte artikelen over specifieke onderwerpen kunnen de diepte van je content verbeteren en meer crawl budget aantrekken.

 4. Gebruik van Rich Media: Voeg relevante afbeeldingen, video’s en andere media toe om de gebruikerservaring te verrijken en de tijd die bezoekers op je site doorbrengen te verlengen, wat indirect het crawl budget ten goede komt.

 5. Vermijd Diepe Pagina’s en Gebroken Links: Zorg ervoor dat belangrijke content niet te veel klikken verwijderd is van de homepage en repareer of verwijder gebroken links die het crawl budget kunnen verspillen.

 6. Optimaliseer de Laadsnelheid van de Pagina: Een snelle laadtijd van pagina’s is essentieel voor een goede gebruikerservaring en stelt zoekmachine bots in staat om efficiënter door je site te navigeren, waardoor het gebruik van het crawl budget wordt gemaximaliseerd.

Door deze optimalisatietechnieken toe te passen, kun je de diepte van je content verbeteren en een positieve impact hebben op het crawl budget dat aan je website wordt toegewezen. Dit leidt uiteindelijk tot betere SEO-prestaties en een hogere zichtbaarheid in zoekmachineresultaten.

Het Optimaliseren van Crawl Budget

Robots.txt Bestand en Meta Tags

• Gebruik van robots.txt om crawlen te sturen

Het robots.txt bestand speelt een sleutelrol in het beheren van je crawl budget. Dit bestand, dat in de root-directory van je website moet worden geplaatst, vertelt zoekmachine crawlers welke delen van je site ze wel of niet mogen bezoeken en indexeren. Door specifieke instructies te geven over welke mappen of pagina’s crawlers moeten vermijden, kun je ervoor zorgen dat je crawl budget efficiënt wordt gebruikt. Dit is vooral belangrijk voor grote websites met duizenden pagina’s, waar je niet wilt dat crawlers tijd verspillen aan het indexeren van irrelevante of duplicate content. Bijvoorbeeld:

User-agent: * Disallow: /wp-admin/ Disallow: /oude-versie/ Allow: /

Deze configuratie zorgt ervoor dat alle crawlers geen toegang hebben tot de admin-sectie van je WordPress site of oudere versies van je content, maar wel de rest van je site kunnen bezoeken. Dit optimaliseert het gebruik van je crawl budget door de focus te leggen op de meest waardevolle content.

• Meta tags die het crawlproces beïnvloeden

Naast het robots.txt bestand kun je ook meta tags gebruiken om het crawlproces op paginaniveau te beïnvloeden. Dit zijn enkele voorbeelden van meta tags die impact hebben op hoe zoekmachines je pagina’s behandelen:

 • Meta Robots Tag: Met deze tag kun je specifieke instructies geven aan zoekmachines over het indexeren en volgen van links op een pagina. Door bijvoorbeeld <meta name="robots" content="noindex, follow"> te gebruiken, vertel je zoekmachines de pagina niet te indexeren, maar wel de links op die pagina te volgen. Dit kan handig zijn voor pagina’s die je niet in de zoekresultaten wilt hebben, maar waarvan je wel wilt dat de links naar andere delen van je site worden gevolgd.

 • X-Robots-Tag: Voor niet-HTML bestanden (zoals PDFs of afbeeldingen) kun je de X-Robots-Tag gebruiken in de HTTP-header om crawlinstructies te geven. Dit is een krachtige manier om het crawlgedrag te beïnvloeden voor contenttypes die geen meta tags kunnen bevatten.

Door effectief gebruik te maken van zowel het robots.txt bestand als de relevante meta tags, kun je de zichtbaarheid van je website in zoekmachines verbeteren terwijl je het crawl budget optimaliseert. Dit zorgt ervoor dat zoekmachines zich concentreren op het indexeren van hoogwaardige, relevante pagina’s, wat uiteindelijk leidt tot betere SEO-resultaten en een sterkere online aanwezigheid.

Sitemap Optimalisatie

Een goed gestructureerde sitemap is niet alleen fundamenteel voor een betere gebruikerservaring, maar speelt ook een sleutelrol in hoe effectief zoekmachines, zoals Google, je website kunnen crawlen. Dit brengt ons bij een zeer belangrijk concept in de wereld van SEO: het crawl budget.

Het crawl budget verwijst naar de hoeveelheid tijd of het aantal pagina’s dat een zoekmachine besluit te spenderen aan het crawlen van een website tijdens een bepaald bezoek. Voor grote websites, of sites die regelmatig content updaten, is het optimaliseren van het crawl budget van cruciaal belang. Het zorgt ervoor dat nieuwe of belangrijke pagina’s sneller worden geïndexeerd en dat de algehele zichtbaarheid van de site in zoekmachines verbetert.

• Het belang van een accurate sitemap

Een accurate sitemap fungeert als een roadmap voor zoekmachines, waarin de structuur van je website duidelijk wordt weergegeven. Het vermeldt alle belangrijke pagina’s van je site en hoe deze met elkaar verbonden zijn. Dit maakt het voor zoekmachines gemakkelijker om de inhoud van je site grondig te crawlen en te indexeren. Met andere woorden, een accurate sitemap kan helpen om het crawl budget efficiënter te benutten door zoekmachines direct naar de belangrijkste inhoud te leiden, waardoor de kans groter wordt dat deze inhoud wordt opgenomen in de zoekresultaten.

• Hoe een sitemap het crawlproces kan verbeteren

Door een goed georganiseerde sitemap aan te bieden, kun je het crawlproces aanzienlijk verbeteren. Zoekmachines gebruiken deze sitemaps als leidraad om te bepalen welke pagina’s nieuw of geüpdatet zijn, waardoor de noodzaak om elke pagina individueel te bezoeken en te beoordelen, vermindert. Dit is vooral belangrijk voor websites met veel content of complexe navigatiestructuren. Een efficiënte sitemap zorgt ervoor dat het crawl budget wordt toegewezen aan de pagina’s die ertoe doen, waardoor de zichtbaarheid en indexatie van je site verbetert.

Om het meeste uit je crawl budget te halen, is het essentieel om je sitemap regelmatig bij te werken. Dit omvat het verwijderen van gebroken links en het toevoegen van nieuwe pagina’s. Daarnaast is het belangrijk om je sitemap toegankelijk te maken voor zoekmachines door deze in te dienen via Google Search Console en andere webmaster tools.

Samenvattend, het optimaliseren van je sitemap is een fundamentele stap in het verbeteren van zowel het crawlproces als het efficiënt gebruikmaken van je crawl budget. Door ervoor te zorgen dat je sitemap nauwkeurig, up-to-date en toegankelijk is, kun je de SEO-prestaties van je website aanzienlijk verbeteren, wat uiteindelijk leidt tot betere posities in zoekmachineresultaten en een hogere websiteverkeer.

Interne Linkstructuur

Een efficiënte interne linkstructuur is essentieel voor zowel de gebruikerservaring als de optimalisatie voor zoekmachines. In dit hoofdstuk bespreken we het belang van een doeltreffende interne linkstructuur en delen we technieken voor het verbeteren ervan, met een speciale focus op het optimaliseren van je crawl budget.

• Het belang van een efficiënte interne linkstructuur

Interne links zijn de ruggengraat van je website. Ze helpen gebruikers en zoekmachines om je content gemakkelijk te navigeren en te begrijpen. Een goed gestructureerde interne linkarchitectuur zorgt ervoor dat zoekmachines zoals Google efficiënter door je site kunnen ‘crawlen’. Dit is waar het concept van ‘crawl budget’ een rol speelt. Het crawl budget verwijst naar de hoeveelheid tijd en middelen die zoekmachines bereid zijn te besteden aan het indexeren van pagina’s op je website. Door een efficiënte interne linkstructuur te hanteren, kun je ervoor zorgen dat zoekmachines je belangrijkste pagina’s prioriteren en vaker bezoeken, wat de zichtbaarheid van je site in de zoekresultaten ten goede komt.

• Technieken voor het verbeteren van interne links

 1. Gebruik relevante en beschrijvende ankerteksten: Vermijd algemene termen zoals ‘klik hier’. Gebruik in plaats daarvan beschrijvende ankerteksten die relevant zijn voor de bestemmingspagina. Dit helpt niet alleen gebruikers om te begrijpen wat ze kunnen verwachten door op de link te klikken, maar het helpt ook zoekmachines om de context en relevantie van de gelinkte pagina’s te begrijpen, wat essentieel is voor het optimaliseren van je crawl budget.

 2. Creëer een logische hiërarchie: Zorg ervoor dat je website een duidelijke en logische structuur heeft. Dit betekent dat je hoofdpagina’s moet hebben die linken naar subpagina’s en dat deze subpagina’s op hun beurt weer linken naar relevante onderliggende content. Deze hiërarchische structuur maakt het gemakkelijker voor zoekmachines om je site te crawlen en te indexeren, waardoor je crawl budget efficiënter wordt gebruikt.

 3. Maak gebruik van broodkruimelnavigatie: Broodkruimels zijn navigatiehulpmiddelen die een gebruiker helpen om hun locatie op je site te begrijpen. Ze zijn ook nuttig voor zoekmachines om de structuur van je site te begrijpen en efficiënt door je content te navigeren, wat weer ten goede komt aan je crawl budget.

 4. Beperk het aantal diepe links: Probeer te voorkomen dat belangrijke pagina’s te diep in je site begraven liggen. Idealiter zou elke pagina op je site binnen drie klikken vanaf de homepage bereikbaar moeten zijn. Dit zorgt ervoor dat zoekmachines gemakkelijker toegang hebben tot je content, wat helpt om je crawl budget optimaal te benutten.

 5. Voer regelmatig een audit uit op je interne links: Controleer regelmatig je site op gebroken links, omleidingen en pagina’s die niet goed met elkaar verbonden zijn. Tools zoals Screaming Frog SEO Spider kunnen hierbij helpen. Door je interne linkstructuur schoon en georganiseerd te houden, zorg je ervoor dat zoekmachines je content efficiënt kunnen crawlen en indexeren.

Door deze technieken toe te passen, kun je de interne linkstructuur van je WordPress-site aanzienlijk verbeteren. Dit zal niet alleen de gebruikerservaring op je site verbeteren, maar ook je SEO-inspanningen versterken door een optimale benutting van je crawl budget.

Het Vermijden van Dode Links

Binnen de wereld van SEO en websitebeheer is het optimaliseren van je crawl budget van cruciaal belang voor het verbeteren van je online zichtbaarheid en zoekmachine ranking. Een belangrijk aspect in het beheer van dit budget is het vermijden van dode links. In dit hoofdstuk duiken we dieper in op de impact van dode links op je crawl budget en bespreken we verschillende tools en methoden om deze te vinden en te corrigeren.

• Impact van dode links op crawl budget

Crawl budget refereert aan de hoeveelheid tijd of pagina’s die zoekmachine crawlers, zoals die van Google, toewijzen aan het scannen van je website. Dode links, oftewel links die leiden naar niet-bestaande pagina’s, kunnen een negatieve impact hebben op je crawl budget. Wanneer een crawler een dode link tegenkomt, verspilt het tijd en middelen die beter gebruikt hadden kunnen worden voor het indexeren van waardevolle, werkende pagina’s. Dit kan resulteren in een lagere indexeringssnelheid van nieuwe en relevante content, wat uiteindelijk je zichtbaarheid in zoekmachines kan beïnvloeden.

• Tools en methoden om dode links te vinden en te corrigeren

Om de impact van dode links op je crawl budget te minimaliseren, is het belangrijk om regelmatig je website te controleren en deze links te corrigeren. Hieronder volgen enkele tools en methoden die je hierbij kunnen helpen:

 1. Google Search Console: Deze gratis tool van Google biedt waardevolle inzichten in de gezondheid van je website, inclusief het melden van dode links of 404-fouten. Door deze rapporten regelmatig te controleren, kun je snel actie ondernemen om dode links te corrigeren.

 2. Screaming Frog SEO Spider: Dit is een uitgebreide tool die je website crawlt en een breed scala aan SEO-problemen identificeert, waaronder dode links. Het biedt gedetailleerde rapporten die je kunt gebruiken om de problematische links te vinden en te verhelpen.

 3. Broken Link Checker Plugins voor WordPress: Als je website op WordPress draait, zijn er verschillende plugins beschikbaar die automatisch je website scannen op dode links. Deze plugins kunnen je zelfs notificaties sturen wanneer een dode link wordt gevonden, zodat je snel kunt handelen.

 4. Handmatige Controle: Hoewel dit tijdrovend kan zijn, is het periodiek handmatig controleren van je website op dode links een goede praktijk. Dit kan vooral nuttig zijn voor kleine websites of voor het controleren van cruciale links, zoals die in je hoofdnavigatie of landingspagina’s.

Conclusie

Het beheren van je crawl budget door het vermijden en corrigeren van dode links is essentieel voor een gezonde SEO-strategie. Door gebruik te maken van de bovengenoemde tools en methoden, kun je ervoor zorgen dat zoekmachines je site efficiënt kunnen crawlen en indexeren. Dit leidt niet alleen tot een betere zoekmachine ranking, maar verbetert ook de gebruikerservaring op je website. Start vandaag nog met het optimaliseren van je website om je online aanwezigheid te versterken.

Geavanceerde Strategieën voor Crawl Budget

Server Log Analyse

Het crawl budget kan worden gedefinieerd als de frequentie en het aantal pagina’s dat een zoekmachinebot, zoals Googlebot, op je website crawlt binnen een bepaalde periode. Het efficiënt beheren van je crawl budget is essentieel voor het verbeteren van de SEO-prestaties van je website.

• Het belang van server log analyse voor crawl budget

Server log analyse biedt diepgaande inzichten in hoe zoekmachinebots je website bezoeken. Door deze logs zorgvuldig te analyseren, kun je identificeren welke pagina’s frequent worden gecrawld en welke pagina’s worden genegeerd. Dit is cruciaal omdat het je in staat stelt te begrijpen of je belangrijkste content de aandacht krijgt van zoekmachines die het verdient. Het optimaliseren van je website op basis van deze inzichten kan helpen om het crawl budget effectiever te gebruiken, zodat zoekmachines je meest waardevolle pagina’s indexeren.

• Hoe server logs te gebruiken om crawl efficiëntie te verbeteren

 1. Identificeer Gecrawlde Pagina’s: Begin met het analyseren van je server logs om te ontdekken welke pagina’s worden gecrawld. Let op patronen, zoals bepaalde pagina’s die vaker worden bezocht dan anderen. Dit kan je helpen begrijpen welke delen van je site meer aandacht nodig hebben.

 2. Spot Crawlfouten: Zoek naar foutcodes zoals 404 (pagina niet gevonden) of 500 (interne serverfout). Deze fouten kunnen wijzen op problemen die het crawl budget verspillen, omdat zoekmachines tijd besteden aan het crawlen van pagina’s die niet correct laden.

 3. Optimaliseer de Crawlsnelheid: Als je server logs aantonen dat zoekmachines moeite hebben om je site snel te crawlen, kan dit wijzen op serverprestatieproblemen. Verbeteringen zoals het verhogen van de serversnelheid of het optimaliseren van de websitearchitectuur kunnen de crawlefficiëntie verbeteren.

 4. Prioriteit geven aan Belangrijke Pagina’s: Gebruik de inzichten uit je server log analyse om de interne linkstructuur van je website aan te passen. Door prioriteit te geven aan links naar je meest waardevolle pagina’s, kun je zoekmachines helpen om je belangrijkste content sneller te vinden en te indexeren.

 5. Beperk het Crawlen van Onbelangrijke Pagina’s: Identificeer pagina’s die niet noodzakelijk gecrawld hoeven te worden, zoals admin-pagina’s of duplicaat content pagina’s. Het gebruik van het robots.txt-bestand of meta tags kan helpen om zoekmachines te instrueren deze pagina’s over te slaan, waardoor het crawl budget voor meer cruciale delen van je site wordt vrijgemaakt.

Door deze strategieën te implementeren, kun je ervoor zorgen dat je crawl budget efficiënt wordt gebruikt, waardoor de zichtbaarheid en ranking van je website in zoekmachineresultaten verbetert. Server log analyse is dus een essentieel onderdeel van elke SEO-strategie, vooral voor websites met een grote hoeveelheid pagina’s of zeer dynamische content. Door aandacht te besteden aan hoe zoekmachines je site interactie en deze inzichten te gebruiken om verbeteringen aan te brengen, kun je een aanzienlijke impact maken op je SEO-prestaties.

Het Gebruiken van de URL Parameters Tool in Google Search Console

Het optimaliseren van je website voor zoekmachines is een cruciaal aspect van digitale marketing, en een van de minder bekende, maar uiterst belangrijke elementen hiervan is het beheer van je ‘crawl budget’. In dit hoofdstuk richten we ons op het gebruik van de URL Parameters Tool in Google Search Console, een krachtige functie die, indien correct gebruikt, kan helpen bij het efficiënter inzetten van je crawl budget.

• Hoe URL parameters crawl gedrag beïnvloeden

Zoekmachines zoals Google gebruiken bots om het internet te ‘crawlen’ en pagina’s te indexeren. Elk domein heeft een bepaald ‘crawl budget’, wat in feite het aantal pagina’s betekent dat Google bereid is te crawlen binnen een bepaalde periode. Het onnodig verspillen van dit budget aan dubbele of irrelevante pagina’s door onjuist beheer van URL parameters kan ertoe leiden dat belangrijke content niet wordt geïndexeerd.

URL parameters, vaak toegevoegd aan het einde van een URL om tracking of sessie-informatie door te geven, kunnen het crawl gedrag significant beïnvloeden. Zonder correct beheer kunnen deze parameters zoekmachines ertoe leiden dezelfde pagina meerdere keren te crawlen, wat je kostbare crawl budget verspilt. Dit is waar de URL Parameters Tool van Google Search Console van pas komt.

• Het correct instellen van URL parameters voor optimalisatie

De URL Parameters Tool stelt webmasters in staat Google te vertellen hoe ze met specifieke parameters moeten omgaan. Door het correct configureren van deze tool kun je aangeven welke parameters daadwerkelijk contentwijzigingen veroorzaken en welke genegeerd kunnen worden tijdens het crawlproces. Dit stelt Google in staat om je crawl budget efficiënter te gebruiken, door alleen de pagina’s te crawlen die unieke en waardevolle content bieden.

Om de tool effectief te gebruiken, moet je eerst identificeren welke parameters op je site worden gebruikt en hoe deze de content beïnvloeden. Vervolgens kun je deze informatie gebruiken om de tool in te stellen. Hier zijn enkele stappen voor het correct configureren van URL parameters in Google Search Console:

 1. Toegang tot de Tool: Log in op je Google Search Console account en navigeer naar de ‘Oude tools en rapporten’ sectie, waar je de ‘URL Parameters’ tool vindt.
 2. Parameters Toevoegen: Klik op ‘Parameters configureren’ en voeg de parameters toe die je hebt geïdentificeerd. Voor elke parameter moet je aangeven of deze de content op de pagina wijzigt of niet.
 3. Instructies Geven over het Crawleren: Voor parameters die de content wijzigen, kun je Google instructies geven over hoe deze pagina’s gecrawld moeten worden. Dit kan helpen om duplicaten te voorkomen en je crawl budget te optimaliseren.

Door het strategisch beheren van URL parameters met behulp van de URL Parameters Tool, kun je een significante verbetering in de SEO-prestaties van je website realiseren. Het zorgt ervoor dat je crawl budget wordt besteed aan het crawlen en indexeren van pagina’s die echt belangrijk zijn, wat uiteindelijk leidt tot betere zichtbaarheid in zoekmachines en een hogere rangschikking.

Het is belangrijk om te onthouden dat het onjuist configureren van deze tool negatieve gevolgen kan hebben voor je site’s crawl en indexatie. Daarom is het essentieel om zorgvuldig te werk te gaan en, indien nodig, een SEO-expert te raadplegen. Door het juiste gebruik van de URL Parameters Tool kan je echter het volledige potentieel van je website ontsluiten en een solide basis leggen voor je online succes.

Prioriteren van Content met PageRank

• Begrijpen hoe PageRank werkt

PageRank, ontwikkeld door de oprichters van Google, is een algoritme dat de relevantie en autoriteit van webpagina’s beoordeelt op basis van de kwaliteit en kwantiteit van links die naar hen verwijzen. Dit systeem helpt bij het bepalen welke pagina’s het meest waardevol zijn en dus hoger moeten worden gerangschikt in de zoekresultaten. Echter, het concept van het ‘crawl budget’ is hierbij van vitaal belang. Het ‘crawl budget’ verwijst naar de hoeveelheid aandacht die zoekmachines aan de inhoud van je site besteden. Het optimaliseren van je website om het crawl budget efficiënt te gebruiken, zorgt ervoor dat belangrijke pagina’s vaker en grondiger worden gecrawld, wat de PageRank kan verbeteren.

• Strategieën om belangrijke pagina's te prioriteren

 1. Optimaliseer de site-architectuur: Een logisch gestructureerde website helpt zoekmachines om belangrijke pagina’s gemakkelijker te vinden en te indexeren. Zorg voor een heldere hiërarchie en gebruik interne links om de ‘link juice’ te verdelen naar pagina’s die je wilt prioriteren. Dit helpt niet alleen bij het verbeteren van de gebruikerservaring, maar zorgt er ook voor dat zoekmachines meer van je crawl budget besteden aan pagina’s die er echt toe doen.

 2. Verbeter de laadsnelheid: Snelladende pagina’s worden beter gecrawld, omdat zoekmachines in staat zijn meer pagina’s te bezoeken binnen hetzelfde crawl budget. Optimaliseer afbeeldingen, minimaliseer CSS en JavaScript, en overweeg een content delivery network (CDN) te gebruiken om de laadtijden te verkorten.

 3. Elimineer dubbele content: Zoekmachines verspillen kostbaar crawl budget aan het indexeren van meerdere versies van dezelfde inhoud. Gebruik de canonical tag om aan te geven welke versie de voorkeur heeft, en verminder zo de hoeveelheid dubbele content.

 4. Gebruik robots.txt en meta tags verstandig: Voorkom dat zoekmachines onbelangrijke pagina’s (zoals admin pagina’s of duplicaten) crawlen door de robots.txt file en meta tags (zoals ‘noindex’) effectief in te zetten. Dit zorgt ervoor dat het crawl budget wordt besteed aan de inhoud die je echt wilt laten ranken.

 5. Creëer waardevolle content: Ten slotte, en misschien wel het belangrijkste, is het creëren van waardevolle en unieke content die natuurlijk links aantrekt. Dit niet alleen verhoogt de PageRank van je site, maar moedigt zoekmachines ook aan om je site vaker te bezoeken en je belangrijkste pagina’s te prioriteren.

Door deze strategieën toe te passen, kun je het gebruik van je crawl budget maximaliseren en de zichtbaarheid van je belangrijkste pagina’s in zoekmachines verbeteren. Dit leidt niet alleen tot een hogere PageRank, maar ook tot een betere gebruikerservaring en uiteindelijk meer conversies.

Veelvoorkomende Fouten en Hoe Ze te Vermijden

• Veelgemaakte fouten bij het beheren van crawl budget

 1. Te veel low-value content publiceren: Websites die enorme hoeveelheden content van lage kwaliteit publiceren, verspillen hun crawl budget. Search engines zoals Google wijzen een bepaald ‘budget’ toe voor het crawlen van je site. Als je veel pagina’s hebt die het niet waard zijn om geïndexeerd te worden, zoals dubbele pagina’s of irrelevante landingspagina’s, dan kan dit ten koste gaan van de belangrijkere content.

 2. Slecht beheer van omleidingen: Het overmatig gebruik van 301-omleidingen, vooral kettingomleidingen (waarbij één omleiding naar een andere leidt), kan het crawl budget verspillen. Elke omleiding gebruikt een deel van het budget, dus het is belangrijk om deze te minimaliseren en direct naar het eindpunt te leiden.

 3. Gebroken links: Gebroken links leiden niet alleen tot een slechte gebruikerservaring, maar verspillen ook crawl budget omdat zoekmachines tijd besteden aan het proberen te indexeren van pagina’s die niet bestaan.

 4. Robots.txt misconfiguratie: Een verkeerd geconfigureerd robots.txt-bestand kan voorkomen dat zoekmachines belangrijke pagina’s crawlen. Te restrictieve regels kunnen het crawl budget verspillen aan pagina’s die je niet geïndexeerd wilt hebben.

 5. Trage laadtijden: Zoekmachines zoals Google hebben een voorkeur voor snelle websites. Trage laadtijden kunnen het crawlen vertragen en daardoor het gebruik van het crawl budget verminderen voor het effectief indexeren van je site.

• Tips om deze fouten te vermijden

 1. Focus op kwaliteitscontent: Zorg ervoor dat alle gepubliceerde content waarde toevoegt voor je bezoekers. Dit zal niet alleen helpen bij het beheren van je crawl budget, maar ook bij het verbeteren van je SEO-ranking.

 2. Optimaliseer omleidingen: Vermijd kettingomleidingen en zorg ervoor dat elke 301-omleiding direct naar de juiste pagina leidt.

 3. Repareer gebroken links: Gebruik tools om regelmatig je site te scannen op gebroken links en repareer deze zo snel mogelijk.

 4. Review je robots.txt-bestand: Zorg ervoor dat je robots.txt-bestand correct is ingesteld om zoekmachines toe te staan je waardevolle content te crawlen en verspil geen crawl budget aan onbelangrijke pagina’s.

 5. Verbeter website snelheid: Optimaliseer afbeeldingen, minimaliseer de code, en overweeg een content delivery network (CDN) te gebruiken om de laadsnelheid van je website te verbeteren.

Door deze veelvoorkomende fouten te vermijden en de genoemde tips op te volgen, kun je effectief je crawl budget beheren. Dit zal niet alleen helpen bij het verbeteren van je SEO-prestaties, maar ook bij het zorgen voor een betere gebruikerservaring op je website.

Scroll to Top