27 handige WordPress tools en plugins voor website onderhoud

Afbeelding die WordPress tools weegeeft op een scherm
Inhoudsopgave

Zonder de juiste WordPress tools kan het onderhouden van een  WordPress-website kan een tijdrovende taak zijn. Gelukkig biedt WordPress een breed scala aan handige tools en plugins die specifiek zijn ontworpen om het WordPress onderhoud te vereenvoudigen en te optimaliseren. Of je nu een ervaren ontwikkelaar bent of een beginnende blogger, deze tools kunnen je helpen om je website soepel en efficiënt te laten draaien. In dit artikel bespreken we 27 onmisbare WordPress tools en plugins die essentieel zijn voor het onderhoud van je WordPress-site, zodat je je kunt concentreren op wat echt belangrijk is: het creëren van geweldige content en het laten groeien van je online aanwezigheid.

Beveiliging

1. Wordfence Security: Wordpress tools - wordfence-logo

Functies: Wordfence biedt een firewall die je website beschermt tegen kwaadaardige aanvallen. Het bevat ook een malware scanner die je website controleert op besmettingen en beveiligingsproblemen.
Waarom gebruiken: Wordfence heeft een uitgebreide reeks functies die je website beveiligen, waaronder live verkeer monitoren, brute force bescherming en inlog beveiliging.

2. Solid Security: Solid Security logo - WordPress tools

Functies: Solid Security biedt meer dan 30 manieren om je WordPress website te beveiligen, zoals tweestapsverificatie, brute force bescherming, en het detecteren van kwetsbaarheden in plugins en thema’s.

Waarom gebruiken: Deze plugin is gebruiksvriendelijk en biedt veel aanpasbare beveiligingsopties, waardoor je specifieke beveiligingsmaatregelen kunt instellen die passen bij je websitebehoeften.

3. Sucuri Security:

Sucuri Security logo - WordPress tools

Functies: Sucuri biedt uitgebreide beveiligingsfuncties zoals beveiligingsscans, website-firewall, en monitoring van zwarte lijsten. Het detecteert en verwijdert malware en biedt audit logs van alle activiteiten op je website.

Waarom gebruiken: Sucuri is bekend om zijn uitstekende klantenservice en grondige beveiligingsoplossingen. De plugin helpt bij het voorkomen van aanvallen en biedt herstelopties als je site wordt gehackt.

Vraag nu een gratis beveiligingsaudit aan!

Zorg voor de beste bescherming van uw bedrijf met onze uitgebreide audit.

Backups

4. UpdraftPlus UpdraftPlus logo - WordPress tools

Functies: UpdraftPlus maakt automatische en handmatige back-ups van je gehele website, inclusief de database, plugins, thema’s en mediabestanden. Back-ups kunnen worden opgeslagen op externe locaties zoals Google Drive, Dropbox, en Amazon S3.

Waarom gebruiken: Deze plugin is gebruiksvriendelijk en betrouwbaar, met uitgebreide opties voor planning en opslag van back-ups. Het biedt ook eenvoudige herstelopties, waardoor je snel je website kunt herstellen in geval van nood.

5. Solid Backups: Solid backups logo

Functies: Solid Backups beschermen data tegen verlies door kopieën op externe locaties te bewaren. Ze bieden versiebeheer, encryptie, automatisering en gemakkelijke dataherstelopties.

Waarom gebruiken: Bedrijven gebruiken Solid Backups om bedrijfscontinuïteit te garanderen bij dataverlies door hardwarefouten, cyberaanvallen of natuurrampen. Het zorgt voor betrouwbaarheid en gemoedsrust.

6. Duplicator: Duplicator logo - WordPress tools

Functies: Duplicator maakt een kopie van je volledige website en slaat deze op als een archief. Dit archief kan worden gebruikt voor back-ups, maar ook voor het klonen of migreren van je website naar een andere locatie.

Waarom gebruiken: Duplicator is bijzonder handig voor ontwikkelaars en sitebeheerders die regelmatig websites moeten klonen of verplaatsen. Het biedt een eenvoudige manier om je site te verplaatsen zonder downtime.

Optimalisatie en Prestaties

7. WP Rocket: logo-black-wp-rocket - WordPress tools

Functies: WP Rocket is een krachtige caching plugin die de laadtijd van je website aanzienlijk vermindert. Het biedt functies zoals pagina caching, browser caching, gzip compressie, en lazy loading van afbeeldingen.

Waarom gebruiken: WP Rocket is eenvoudig te configureren en biedt out-of-the-box prestatiesverbeteringen zonder ingewikkelde instellingen. Het is ideaal voor gebruikers die een snelle en gebruiksvriendelijke oplossing willen voor het verbeteren van de websiteprestaties.

8. W3 Total Cache: w3-total-cache-logo - WordPress tools

Functies: W3 Total Cache verbetert de prestaties door caching op verschillende niveaus, waaronder pagina caching, object caching, database caching, en browser caching. Het ondersteunt ook CDN (Content Delivery Network) integratie.

Waarom gebruiken: Deze plugin is zeer configureerbaar en biedt uitgebreide opties voor geavanceerde gebruikers die specifieke caching instellingen willen aanpassen. Het kan de serverbelasting verminderen en de laadtijden van pagina’s aanzienlijk verbeteren.

9. Smush: smush-logo - WordPress tools

Functies: Smush optimaliseert afbeeldingen door ze te comprimeren zonder kwaliteitsverlies, waardoor de laadtijden van pagina’s worden verkort. Het biedt ook bulkoptimalisatie en automatische compressie van nieuwe afbeeldingen.

Waarom gebruiken: Afbeeldingen zijn vaak de grootste bestanden op een website en kunnen de laadtijden aanzienlijk vertragen. Smush biedt een eenvoudige en effectieve manier om afbeeldingen te optimaliseren en de prestaties van je website te verbeteren zonder in te boeten aan beeldkwaliteit.

Interesse in professionele WordPress onderhoudsdiensten?

Houd uw website snel, veilig en up-to-date met onze deskundige onderhoudsservices.

SEO

10. Yoast SEO:

Logo Yoast - WordPress tools

Functies: Yoast SEO biedt een uitgebreide set tools om je content te optimaliseren voor zoekmachines. Het geeft je suggesties voor het verbeteren van je content, zoals het optimaliseren van je meta-tags, titels, en beschrijvingen. Het biedt ook een leesbaarheidsanalyse, XML-sitemaps, en integratie met sociale media.

Waarom gebruiken: Yoast SEO is gebruiksvriendelijk en biedt zowel beginners als gevorderden gedetailleerde adviezen en geautomatiseerde optimalisaties om hun SEO te verbeteren. De plugin heeft ook een ingebouwde analyse die je helpt om je content leesbaar en zoekmachinevriendelijk te maken.

11. All in One SEO Pack: AIOSEO-logo - WordPress tools

Functies: Deze plugin biedt een reeks krachtige tools om je website te optimaliseren voor zoekmachines, waaronder XML-sitemaps, meta-tag generatie, en integratie met Google Analytics. Het heeft ook geavanceerde opties voor SEO voor e-commerce websites.

Waarom gebruiken: All in One SEO Pack is eenvoudig in te stellen en te gebruiken, en biedt uitgebreide functionaliteit zonder dat je diepgaande kennis van SEO hoeft te hebben. Het is een flexibele oplossing die goed werkt voor zowel kleine blogs als grote zakelijke websites.

12. Rank Math: Rank Math Logo - WordPress tools

Functies: Rank Math biedt een alles-in-één SEO-oplossing met functies zoals een geavanceerde SEO-analyse, integratie met Google Search Console, rich snippets ondersteuning, en aanpasbare XML-sitemaps. Het helpt je ook om fouten en verbeterpunten op je site te identificeren.

Waarom gebruiken: Rank Math is een krachtige en gebruiksvriendelijke plugin die veel geavanceerde functies biedt voor zowel beginners als gevorderde gebruikers. De intuïtieve interface en gedetailleerde aanbevelingen maken het eenvoudig om je SEO te verbeteren.

Onderhoud en Monitoring

13. ManageWP: ManageWP-Logo - WordPress tools

Functies: ManageWP is een alles-in-één dashboard voor het beheren van meerdere WordPress websites. Het biedt functies zoals automatische updates, back-ups, beveiligingsscans, uptime monitoring en prestatie-analyse.

Waarom gebruiken: ManageWP is ideaal voor webbeheerders die meerdere websites beheren. Het centrale dashboard maakt het gemakkelijk om alle sites te monitoren en te onderhouden vanuit één plek, waardoor tijd en moeite worden bespaard.

14. InfiniteWP: InfiniteWP logo - WordPress tools

Functies: InfiniteWP biedt een zelf-gehoste oplossing voor het beheren van meerdere WordPress websites. Het biedt functies zoals één-klik updates, back-ups, migratie, en beveiligingsscans.

Waarom gebruiken: InfiniteWP is geschikt voor gebruikers die de voorkeur geven aan een zelf-gehoste oplossing voor meer controle en maatwerk. Het is zeer krachtig en schaalbaar, ideaal voor zowel kleine als grote bedrijven.

15. MainWP: MainWP-logo - WordPress tools

Functies: MainWP is een open-source oplossing voor het beheren van meerdere WordPress websites vanuit één dashboard. Het biedt automatische updates, back-ups, uptime monitoring, en beveiligingsscans.

Waarom gebruiken: MainWP biedt veel flexibiliteit en is een kosteneffectieve oplossing voor het beheren van meerdere websites. Omdat het open-source is, kan het worden aangepast aan specifieke behoeften en voorkeuren.

Wil je jouw WordPress website beveiligen?

Verhoog de beveiliging van jouw website vandaag en voorkom datalekken en aanvallen.

Spam Bescherming

16. Akismet: akismet-logo - WordPress tools

Functies: Akismet is een van de meest populaire spam beschermingsplugins voor WordPress. Het controleert alle reacties en contactformulieren op spam en filtert deze automatisch uit. Akismet houdt ook een geschiedenis bij van elke geblokkeerde spam, zodat je kunt zien welke reacties zijn gefilterd.

Waarom gebruiken: Akismet is betrouwbaar en gemakkelijk te gebruiken, en het biedt uitstekende bescherming tegen spam zonder dat je zelf handmatig reacties hoeft te modereren. Het is een uitstekende keuze voor zowel kleine als grote websites.

17. Antispam Bee: Antispam Bee logo - WordPress tools

Functies: Antispam Bee is een gratis plugin die spam reacties effectief blokkeert zonder captcha’s te gebruiken. Het biedt functies zoals het blokkeren van spam op basis van IP-adressen, het valideren van de tijd die nodig is om een reactie te plaatsen, en het ontvangen van spam rapportages.

Waarom gebruiken: Antispam Bee is een lichte en efficiënte oplossing die geen persoonlijke gegevens verzamelt, wat het een goede keuze maakt voor gebruikers die waarde hechten aan privacy. De plugin is eenvoudig te configureren en werkt goed zonder veel aanpassing.

Database en Revisies

18. WP-Optimize: WP-Optimize logo - WordPress tools

Functies: WP-Optimize is een alles-in-één plugin voor het opschonen en optimaliseren van je WordPress database. Het verwijdert onnodige gegevens zoals post revisies, auto drafts, spam reacties en ongebruikte tags. Daarnaast comprimeert het afbeeldingen en kan het caching voor je site inschakelen.

Waarom gebruiken: WP-Optimize is gebruiksvriendelijk en biedt een uitgebreide set tools om je database schoon en snel te houden. Het regelmatig opruimen van je database helpt om de prestaties van je website te verbeteren en zorgt ervoor dat je website soepel blijft werken.

19. WP-Sweep: WP-Sweep - WordPress tools

Functies: WP-Sweep biedt geavanceerde functies voor het opruimen van je database. Het verwijdert revisies, ongebruikte termen, dubbele meta data, en andere ongewenste gegevens. De plugin maakt gebruik van WordPress eigen functies om gegevens veilig te verwijderen.

Waarom gebruiken: WP-Sweep is een krachtige en betrouwbare tool voor database onderhoud. Door gebruik te maken van native WordPress functies, minimaliseert het de kans op problemen tijdens het opruimen. Het is een uitstekende keuze voor gebruikers die diepgaande controle willen over hun database opschoning.

Gebruikersbeheer

20. User Role Editor: User role editor - WordPress tools

Functies: User Role Editor stelt je in staat om de capaciteiten van elke gebruikersrol aan te passen en nieuwe rollen aan te maken. Je kunt specifieke rechten toewijzen of intrekken, zodat elke gebruiker alleen toegang heeft tot de functies die ze nodig hebben.

Waarom gebruiken: Deze plugin is bijzonder nuttig voor websites met meerdere auteurs, editors of beheerders, omdat je de controle hebt over wat elke gebruiker kan zien en doen. Dit helpt bij het minimaliseren van veiligheidsrisico’s door gebruikers alleen de toegang te geven die ze nodig hebben.

21. Members: members logo - Wordress tools

Functies: Members is een krachtige plugin voor het beheren van gebruikersrechten en het creëren van aangepaste rollen. Het biedt ook functies voor het beheren van inhoudsbeperkingen, zodat je kunt bepalen welke gebruikers bepaalde inhoud kunnen zien of bewerken.

Waarom gebruiken: Members is zeer flexibel en eenvoudig te gebruiken. Het is ideaal voor websites die aangepaste toegangscontroles nodig hebben, zoals lidmaatschapssites of blogs met meerdere auteurs.

Updates en Versies

22. Easy Updates Manager: Easy update manager logo - WordPress tools

Functies: Easy Updates Manager biedt uitgebreide controle over alle soorten updates op je WordPress website. Hiermee kun je automatische updates inschakelen voor de kern van WordPress, thema’s en plugins, of specifieke onderdelen uitsluiten van automatische updates. De plugin biedt ook logbestanden en meldingen om je op de hoogte te houden van de updates die zijn uitgevoerd.

Waarom gebruiken: Deze plugin helpt je om tijd te besparen door updates te automatiseren en ervoor te zorgen dat je website altijd up-to-date blijft zonder dat je handmatig hoeft in te grijpen. Dit is essentieel voor de beveiliging en prestaties van je website, omdat updates vaak kwetsbaarheden dichten en prestatieverbeteringen bevatten.

 

23. WP Rollback: WP rollback - WordPress tools

Functies: WP Rollback stelt je in staat om eenvoudig terug te keren naar eerdere versies van plugins en thema’s. Dit is vooral nuttig als een nieuwe update bugs of compatibiliteitsproblemen introduceert. Met een paar klikken kun je een vorige versie herstellen zonder dat je handmatig bestanden hoeft te downloaden of te installeren.

Waarom gebruiken: WP Rollback biedt een snelle en gemakkelijke oplossing voor problemen die kunnen ontstaan na een update. Door de mogelijkheid om terug te gaan naar een stabiele versie, kun je updates veilig testen en snel reageren op problemen, waardoor downtime en frustratie worden geminimaliseerd.

Maak jouw WordPress website hack-proof!

Voorkom datalekken en verlies van data met onze eenvoudige beveiligingsoplossingen.

Backup van Instellingen en Content

24. All-in-One WP Migration: All-in-One WP Migration logo - WordPress tools

Functies: All-in-One WP Migration maakt volledige back-ups van je WordPress website, inclusief de database, mediabestanden, plugins en thema’s. Het biedt ook de mogelijkheid om deze back-ups eenvoudig te migreren naar een andere server of domein. De plugin ondersteunt verschillende opslaglocaties zoals Google Drive, Dropbox, en Amazon S3.

Waarom gebruiken: Deze plugin is gebruiksvriendelijk en biedt een betrouwbare manier om volledige back-ups te maken en te herstellen. Het migratieproces is eenvoudig en vereist geen technische kennis, wat het ideaal maakt voor zowel beginners als gevorderde gebruikers.

25. WP Migrate DB: WPMigrate-logo - WordPress tools

Functies: WP Migrate DB migreert je WordPress database door deze te exporteren als een SQL-bestand, dat je kunt gebruiken om je site te verplaatsen naar een nieuwe server of domein. De plugin biedt functies zoals zoek-en-vervang operaties om URL’s en bestandspaden te wijzigen tijdens de migratie.

Waarom gebruiken: WP Migrate DB is een krachtige tool voor ontwikkelaars en sitebeheerders die hun database efficiënt willen migreren. Het is vooral nuttig voor het synchroniseren van databases tussen verschillende omgevingen, zoals een lokale ontwikkelomgeving en een live site.

Beveiligde Inlog

26. Loginizer: Loginizer logo - WordPress tools

Functies: Loginizer beschermt je website tegen brute force aanvallen door het beperken van het aantal inlogpogingen vanaf een specifiek IP-adres. Het biedt ook mogelijkheden om IP-adressen te blokkeren, het inloggen via een blacklist en whitelist, en meldingen bij verdachte inlogpogingen.

Waarom gebruiken: Loginizer is eenvoudig te configureren en biedt een effectieve manier om brute force aanvallen te voorkomen. Door het aantal inlogpogingen te beperken, verklein je de kans dat een aanvaller succesvol toegang krijgt tot je website via brute force methoden.

27. Two Factor Authentication: Two Factor Authentication logo - WordPress tools

Functies: Two Factor Authentication voegt een extra beveiligingslaag toe aan je inlogproces door naast een wachtwoord een tweede verificatiemethode te vereisen, zoals een code die wordt gegenereerd door een authenticator-app (bijv. Google Authenticator) of een SMS-code.

Waarom gebruiken: Two-factor authenticatie (2FA) is een van de meest effectieve manieren om je inlogpagina te beveiligen. Zelfs als een aanvaller je wachtwoord weet te achterhalen, kunnen ze niet inloggen zonder de tweede verificatiefactor, wat je website aanzienlijk veiliger maakt.

Het gebruik van deze tools en plugins kan je helpen om je WordPress site veilig, snel en goed onderhouden te houden.

author avatar
PP-WebDesign
Scroll to Top